De kwaliteit van een voetbal

 

Hoe bepaal je de kwaliteit van een voetbal

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief goede voetbal, voor je club of gewoon voor jezelf, kom je regelmatig in allerlei product omschrijvingen termen tegen, die je in eerste instantie misschien niet direct duidelijk zijn. Zo wordt er vaak gesproken over de verschillende lagen waaruit een bal is opgebouwd. Dit is van groot belang voor de kwaliteit en de eigenschappen van een voetbal. Verder worden er ook diverse keurmerken gehanteerd die iets zeggen over de kwaliteit van de bal. We zullen een en ander kort uitleggen.

Structuur van een voetbal

Een voetbal is opgebouwd uit drie lagen. De buitenlaag is doorgaans gemaakt van PVC- of PU- materiaal. Deze buitenlaag kan op zichzelf weer uit meerdere lagen bestaan. Hoe dikker de buitenlaag, hoe minder binnenlagen er nodig zijn. Dit verbetert de balbalans. De meeste voetballen hebben één of meerdere binnenlagen van katoen. Dat is een duurzaam en natuurlijk materiaal. Het binnenste deel van de bal, de binnenbal, bepaalt hoe goed de bal te controleren is en hoe goed hij stuitert. Over het algemeen is de binnenbal van latex.

FIFA Approved of IMS Approved

Als je zeker wilt zijn dat je een kwalitatief hoogwaardige voetbal koopt, ga dan voor een bal met een FIFA-keurmerk. Dit keurmerk bestaat sinds 1995 en wordt alleen gegeven aan voetballen die aan de door de FIFA opgestelde kwaliteitseisen voldoen. Er zijn twee soorten keurmerken. Ten eerste de International Matchball Standard (IMS). Dit staat voor topkwaliteit en deze ballen mogen bij internationale wedstrijden gebruikt worden. Daarnaast is er het zwaardere FIFA Approved keurmerk, dat vereist is bij professionele competities. Om in aanmerking te komen voor één van beide keurmerken, worden voetballen uitgebreid getest op zaken als gewicht en omtrek, bolling, drukverlies, wateropname en vormverandering bij temperatuurverschillen. Alleen de allerbeste ballen krijgen een keurmerk.

http://www.voetbalkopen.net/blog/