Feyenoordweb
Image default
Auto's en Motoren

Hoe werkt een bestuurbare auto?

Iedereen heeft wel eens gehoord van een bestuurbare auto. Dit is een speelgoed auto die je vanaf een afstand kan besturen, zonder dat je hem zelf vooruit moet drukken. Het is een modernere variant van het gewone speelgoedautootje en erg populair onder kinderen. Je hoeft namelijk niet meer zelf achter een auto aan te rennen, maar je kunt rustig op een stoeltje gaan zitten en vanaf daar de auto besturen. Maar hoe kan het dat je vanaf één punt kan besturen en dat het raceautootje dit dan ook opvolgt? Wat zorgt ervoor dat het autootje bijvoorbeeld de ene keer links gaat en de andere keer rechts?

Radiogolven

Het lijkt heel ingewikkeld, maar valt reuze mee. In principe werken alle op afstand bestuurbare apparaten hetzelfde. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van radiogolven, een soort elektromagnetische golf. Deze kan je niet zien of voelen. Deze golf bevat informatie die wordt doorgestuurd door een zender. In dit geval is dit de afstandsbediening die het kind vast heeft om het autootje mee te besturen. Zo kan de gebruiker aanwijzingen geven aan het voertuig, bijvoorbeeld wanneer je het autootje wil inparkeren. Dan moet die van voren, naar achteren en een paar keer steken. Dit wordt allemaal door de afstandsbediening doorgegeven. Er zijn dus heel wat radiogolven nodig om dit stand te geven. 

Welke onderdelen heb je nodig voor een bestuurbare auto

We weten allemaal wel hoe een race autootje eruit ziet. Waarschijnlijk heb je er vroeger ook wel eens mee gespeeld, alleen kon je die toen nog niet van een afstandje besturen. Het grootste verschil tussen een normale speelgoed auto en een bestuurbare speelgoedauto is dat er bij de één wel een krachtbron in zit en bij de ander niet. De krachtbron is namelijk voorzien van stroom en zorgt ervoor dat alle onderdelen werken. Daarnaast heeft een bestuurbare auto ook een motor nodig, zodat de wielen bijvoorbeeld kunnen draaien, zodat het zich makkelijk kan verplaatsen. En daarnaast heb je natuurlijk een zender nodig, dit is de afstandsbediening. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat jij je autootje vanaf een afstand kan bedienen.