Feyenoordweb
Image default
Aanbiedingen

Moet ik kiezen voor gordijnen of rolgordijnen voor mijn slaapkamer?

Er gaat heel wat denkwerk vooraf aan het kiezen van de juiste raambekleding voor je slaapkamer, want ze regelen niet alleen het licht en zorgen voor privacy, maar verbeteren ook de totale inrichting van de kamer. Of je nu naar een nieuw huis verhuist, renoveert, of gewoon een manier zoekt om je bestaande kamerinrichting op te fleuren, de juiste raambekleding kan het verschil maken. Van het bijwerken van de uitstraling van je kamer en het verbeteren van de privacy tot het verlagen van de energiekosten, een goede raambekleding doet het allemaal. De gebruikelijke soorten raambekleding zijn gordijnen die verticaal aan een gordijnroede hangen en jaloezieën die op maat gemaakt worden volgens de afmetingen van het raam. Zowel gordijnen als jaloezieën bezitten het vermogen om een woning tot leven te brengen en een persoonlijk tintje aan je huis te geven. Maar welke van de twee is het beste voor je huis?

Kleuren en designs

Gordijnen zijn er in een grote verscheidenheid van patronen, kleuren, en materialen. Lichte, transparante gordijnen zijn het beste om een lichte en luchtige stemming uit te stralen in een minimalistisch interieur. Zware gordijnstoffen zoals die van fluweel passen echter perfect bij een klassiekere inrichting, die het ook goed doet in kamers met een klassieke interieurstijl.

Lichtbeheersing

Laten we het belangrijkste doel van een raambekleding niet vergeten: optimale regeling van het licht dat de kamer binnenkomt. Gordijnen mogen dan geweldig zijn in het op afstand houden van het licht. Ze dragen echter niet veel bij aan het regelen van de hoeveelheid licht die er doorheen valt, omdat ze alleen ingesteld kunnen worden om het raam te bedekken of het open te laten.

Daarentegen kunnen de lamellen van jaloezieën horizontaal bediend worden door gewoon aan het liftsnoer te trekken dat aan de bovenkant hangt om de gewenste hoeveelheid licht binnen te laten. De lamellen kunnen ook gedraaid worden door aan het kantelstaafje te draaien om de hoek te veranderen waaronder het licht de kamer binnenvalt. Hoewel jaloezieën verschillende manieren bieden om het licht te regelen, laat hun lamellen-ontwerp toch nog wat licht binnen, zelfs als de jaloezieën helemaal gesloten zijn. Dit is belangrijk omdat je toch enige hoeveelheid gefilterd licht in je kamer wilt, ook al bescherm je de privacy.

Gemak van onderhoud

Als je een meer probleemloze manier van onderhoud wenst, dan zijn gordijnen een betere keuze dan jaloezieën. Het schoonmaken van gordijnen kost minder tijd. Je kunt de glans gemakkelijk behouden door ze in de wasmachine of chemisch te reinigen, afhankelijk van de soort stof.

Jaloezieën daarentegen hebben regelmatig onderhoud nodig omdat de lamellen de neiging hebben veel stof te verzamelen en regelmatig schoongemaakt moeten worden. Dus, als je je de moeite van het handmatig schoonmaken wilt besparen, dan zijn stoffen gordijnen degene die je moet overwegen. 

Duurzaamheid

Als het op duurzaamheid aankomt, spannen jaloezieën de kroon. Goed onderhouden jaloezieën houden hun uiterlijk meer dan een decennium lang intact. Het synthetische materiaal van jaloezieën, of het nu vinyl, plastic, of kunststof houten jaloezieën zijn, maakt ze bestand tegen verkleuring en vlekken. Ook zijn ze steviger en robuuster, waardoor ze minder vatbaar zijn voor slijtage.

Gordijnen, of ze nu van katoen, linnen, fluweel of zijde zijn, zijn echter vatbaarder voor vlekken, slijtage, en vallen ten prooi aan schimmels. Gordijnen hebben, net als alle stoffen, de neiging om na verloop van tijd te verkleuren, door blootstelling aan zonlicht en veelvuldig wassen. Ze zijn dus vaak binnen een decennium aan vervanging toe.

https://www.raamdecoratie.com