Feyenoordweb
Image default
Dienstverlening

Poedercoaten: thermoplastisch of thermohardend?

Poedercoaten klinkt misschien heel standaard, maar is dit in de praktijk zeker niet. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat er voor het poedercoaten gebruik kan worden gemaakt van verschillende soorten coatings. Er kan bijvoorbeeld worden gewerkt met een thermoplastische variant, maar er kan ook worden gekozen voor een thermohardende coating. Uiteraard is het van belang om de juiste coating toe te passen. Beide varianten hebben namelijk eigen voor- en nadelen.

Twee soorten coatings voor het poedercoaten

Het poedercoatingproces vereist een aantal gespecialiseerde apparatuur. Het gebruikte poeder kan van twee soorten zijn: thermoplastisch of thermohardend. Elke variant heeft eigen kenmerken en kwaliteiten. Zo is de ene variant makkelijker herbruikbaar en veelzijdig toepasbaar, terwijl de andere variant vooral beter geschikt is wanneer hittebestendigheid belangrijk is. Een professional, zoals Hessels Poedercoating in Breda, zorgt natuurlijk altijd voor het gebruik van de juiste coating voor het poedercoaten uw project.

Poedercoaten thermoplastisch poeder

Thermoplastisch poeder wordt bij verhitting, wat nodig is voor poedercoaten, zachter en vloeibaarder. In dit geval is er geen chemische binding, waardoor deze vorm van poedercoating omkeerbaar en herbruikbaar is. Thermoplastische coatings zijn dikker en duurzamer dan thermohardende coatings, en worden daarom op alles gebruikt, van koelkasten en auto-onderdelen tot metalen hekwerken. Het is daarmee zeer veelzijdig in toepassing bij het poedercoaten.

Gebruik maken van thermohardende coatings

Thermohardende poedercoatings werken iets anders. Ze vormen chemische bindingen wanneer ze uitgehard zijn, wat betekent dat ze niet op dezelfde manier kunnen worden gerecycled als thermoplasten. Ze zijn ideaal voor gebieden met hoge temperaturen, omdat deze bindingen het onwaarschijnlijk maken dat ze wegsmelten, zoals thermoplasten in dezelfde situaties zouden doen. Thermohardende coatings zijn vaak de goedkoopste van de twee, maar vanzelfsprekend niet altijd de beste keuze. In alle gevallen geldt dat u zich het best laat adviseren door een professional in poedercoaten, zoals door Hessels Poedercoating in Breda.

https://hesselscoating.nl/