Feyenoordweb
Image default
Sport

De Deadlift do je zo!

De deadlift is, net als de squat, een van de meest fundamentele bewegingen voor elke gewichtheffer, of voor iedereen die kracht wil opbouwen. Het kan ook het meest intimiderend en het moeilijkst zijn om goed te krijgen, daarom nemen we vandaag een diepe duik in het beheersen van de perfecte deadlift-vorm.

De deadlift is een fundamentele scharnierbeweging die enkele van de grootste spieren in ons lichaam gebruikt. De bilspieren, hamstrings, kern en onderrug zijn de belangrijkste spiergroepen die ons helpen bij de scharnierbeweging; deze spiergroep wordt gewoonlijk de achterste keten genoemd, vanwege de manier waarop alle spieren samenwerken. De scharnierbeweging is gebruikelijk in het dagelijks leven, en aangezien deadlifting vereist dat de achterste ketting in perfecte harmonie en met de juiste vorm werkt, kan het versterken van uw achterste ketting door middel van deadlifting een directe invloed hebben op uw kwaliteit van leven. Telkens wanneer u iets zwaars van de grond tilt, gebruikt u uw achterste ketting, dus het versterken van uw achterste ketting maakt deze bewegingen in het dagelijks leven gemakkelijker. Je achterste kettingspieren zijn ook de grote bewegers wanneer je rent, springt of loopt, dus door ze te trainen, worden ze sterker en efficiënter voor allerlei verschillende bewegingen.

Een ander groot voordeel van het beheersen van de deadlift is het versterken van de onderrug en de kern. Zolang je gezond en blessurevrij bent, versterkt deadlifting deze spiergroepen om je buik stabiel en sterk te houden. De kern is een cruciaal onderdeel van bijna elke beweging die we gedurende de dag uitvoeren, dus je zult de vruchten van deadlifting in je dagelijks leven plukken. Zo kan Dybs Personal Trainer in Amsterdam West jou assisteren uw deadlift volledig onder controle te krijgen.

Om de deadlift onder de knie te krijgen, moeten we eerst beginnen met de scharnierbeweging. Om ervoor te zorgen dat je de scharnierbeweging op een veilige manier leert, werken we ons een weg naar beneden in de deadlift-progressie hieronder, in plaats van meteen in deadlifts te springen. Onze progressie begint met het lichaamsgewicht, daagt vervolgens je balans en mobiliteit uit met deadlifts met één been, en leidt je uiteindelijk tot het beheersen van de klassieke barbell deadlift, of een andere scharnierbeweging!

Het doel van deze progressie is om u zonder pijn in een goede scharnierbeweging te krijgen. Het is belangrijk op te merken dat u altijd contact moet opnemen met een arts als er iets niet klopt tijdens het uitvoeren van deze bewegingen. Een klein beetje ongemak als je jezelf duwt om zwaar te tillen kan normaal zijn, maar pijn is dat je lichaam je vertelt dat er iets mis is, dus negeer het nooit! Als je hulp of apparatuur nodig hebt om deze bewegingen te voltooien, stop dan bij je lokale Anytime Fitness om met een coach te praten. En tot slot moet worden opgemerkt dat iedereen een ander bewegingsbereik heeft voor de deadlift. Hoewel de juiste vorm universeel is, kan je deadlift er iets anders uitzien dan onze video’s of de persoon naast je. Begin met het beheersen van de eerste oefening van deze progressie en doe hetzelfde met de tweede, helemaal totdat je je eindelijk comfortabel en zelfverzekerd voelt met een volledige halter-deadlift!