Feyenoordweb
Image default
Sports / Soccer

De roeitrainer gebruiken om thuis jouw conditie op peil te houden

Indoor roeien wordt door top roeiers gebruikt om ook buiten de boot hun roei conditie op peil te houden en beter te worden. Zij gebruiken daarvoor een ergometer, meestal een Concept2. Deze is bestand tegen zeer intensieve trainingen. Op iedere sportschool staat wel zo een Concept2 en deze kan ook prima gebruikt worden door niet-roeiers.

Wist je dat je ook thuis op een laagdrempelige manier jouw conditie kan verbeteren door een roeitrainer te gebruiken? Ben je niet te lang en te zwaar dan heb je al een roeitrainer voor minder dan 200 Euro. De Tunturi Cardio Fit R20 is een voorbeeld daarvan, momenteel ook nog eens aantrekkelijk afgeprijsd. Met zo een roeitrainer, ook wel indoor roeier genoemd kan je thuis aan jouw conditie werken.

Voordelen van een roeitrainer

De voordelen van indoor roeien zijn dat je tijdens een work-out zowel jouw conditie verbetert, denk hierbij aan jouw hart- en longfunctie, als aan je spierkracht werkt. Op een roeiapparaat gebruik je heel veel spiergroepen. Zowel je benen, core als bovenlichaam (armen, schouders) train je. De meeste kracht moet uit je benen kopen, je beenspieren zijn namelijk veel sterker dan je armspieren. Kijk maar naar het verschil in de omtrek van je bovenbenen en die van je bovenarmen.

Denk nu niet dat je iedere keihard moet trainen om beter te worden. Ben je niet gewend te sporten dan is alles wat je extra doet winst. Beweeg je gemiddeld 20 minuten per dag meer dan dat je gewend was, al is het maar met een lage intensiteit, dan boek je al heel veel vooruitgang. Zowel je conditie als je spierkracht zal beter worden. Doordat je meer beweegt zal je ook meer calorieën verbranden. Hierdoor zal je af gaan vallen. Verwacht geen wonderen, maar zeker als je heel langzaam jouw bewegingspatroon wijzigt, dus meer gaat bewegen, heeft dit op de lange termijn meer effect dan een crash-dieet.

Aandachtspunten

Er zijn wel een paar aandachtspunten. Zo is een rustige opbouw heel belangrijk, laat je lichaam geleidelijk wennen aan de extra belasting en zorg voor een goed houding en beweging op de roeitrainer.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roeien_(sport)